KIARA FONTANESI IS BACK ON TRACK

 

Kiara Fontanesi je nazaj: WMX atletinja, ki jo morate spoznati 



Kiara Fontanesi, divja WMX atletinja, se je lansko sezono vrnila. Pot do slave je umazana, boleča, polna solz in pota, ampak to je tisto, kar je neobhodno pri tekmovanju v samem vrhu.


"Dosti komolčenja med Fontanesijevo in Duncanovo, prihaja tudi do stikov s kolesi," je bil komentar lanskega septembra v Turčiji, kjer je Fontanesijeva zmagala. Ko gre vse tako na nož, rezultati visijo na nitki do zadnjega možnega trenutka. Uporaba dodatne energije v tem športu je Fontanesijeva značilnost, ki njene navijače dviga s sedežev, dokler dirka ni končana.


Sončen oktobrski dan v Trentinu, drevesa so se lesketala v toplem vetriču, horda najboljših svetovnih WMX dirkačic pa je bila pripravljena na štartu, da se borijo za zmago. Kiara Fontanesi se je še zadnjič pretegnila, si nadela opremo in se pripravila na boj. Dirko je začela s pole pozicije, kot je tega vajena. A potem, ko si ji je na začetku tekmovanja ponesrečilo, so njeni upi zbledeli. »Ko zmaguješ, ne postajaš močnejši,« je modri nasvet izkušenega veterana. Te besede so le majhna tolažba za tekmovalko, ki je navajen zmagovati v velikem in divjem slogu. 


Tega dne je bila druga Monster atletinja, Courtney Duncan, še tretjič okronana za svetovno WMX prvakinjo v 2021. Za Fontanesijevo pa je bil to čas za razmislek, ki je bil podrobno raziskan v videu, ki se trenutno predvaja. »Motociklistične dirke so moj življenjski slog, ne moje življenje«: stavek, s katerim Fontanesijeva opiše svoje življenje, tako na motociklu kot tistega, ko ne sedi na njem.


Dirkanje je bilo za Fontanesijevo vedno družinska zadeva. Njen oče skrbi, da je vzmetenje takšno kot mora biti, njen brat pa bdi nad elektroniko. V tem videu Fontanesijeva govori o tem, kako je materinstvo vplivalo na njeno kariero profesionalne WMX dirkačice in kako je bila to pravzaprav najboljša možna poteza zanjo, saj si je vzela dopust, da se sestavi in se vrne močnejša kot kdaj koli prej. V tem videu je moč videte Fontanesijevo in njen povratek na dirkališča.


Za oboževalce so navdošujoči predvsem njeni osupljivi nastopi. Absolutna odpadnica na motociklu, Fontanesijeva je bila že šestkrat svetovna FIM prvakinja v motokrosu pri ženskah, kar je zgodovinski rekord.


Potem ko je v letu 2017 svoje telo in um pripeljala do meja svojih zmogljivosti, se je na motociklu v določenem trenutku začela počutiti nesamozavestno – »izgubila sem fokus«. Potrebovala je odmor. Pričakovati je. da nekdo, ki je močno forsira, izgori, manj pričakovano pa je, da se nekdo tako hitro spet vrne na motocikel. "Moje telo je potrebovalo šok in ponastavitev", in resetirala se je. Le tri mesece po porodu je leta 2020 stala na štartu v Matterley Basin-u. Njena prva zmaga v tej sezoni je prišla teden dni pozneje v Valkenswaardu, kjer je popolnoma obvladovala progo in dokazala, da je resna grožnja v svetu WMX. 


V športu, kjer si na dan dirke sam s seboj na svojem motociklu, v nasprotju z vsemi okoli sebe, ni nič pomembnejšega od ustrezne podpore. Fontanesijina akademija, ki jo opisuje v videu, je namenjena vračanju mladim k temu športu. Na akademijo prihajajo na usposabljanje, tako fizično kot psihično. In kot nekdo, ki ima za povedati zgodbo in nekaj resno neumnih lastnosti, je Fontanesi popolna figura, po kateri se lahko zgledujejo mladi upi. Jemljejo jo resno.


Na kratko, Fontanesijeva je nazaj.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

GAJSER ODPIHNIL KONKURENCO V TRENTINU

Assen Motogp - EL Diablo fantastic job

Številka 50 iz Moto 3 se je upokojila !

JAN PANCAR DR.YOUNG ROOKIE MXGP - na Kitajskem do vrhunske uvrstitve !