SPRINTERSKE DIRKE V MOTOGP POTRJENE Z 2023

 Sprinterske dirke bodo uvedene na vseh Grand Prixih od leta 2023 naprej !

Sobota, 20. avgust 2022

FIM, IRTA, MSMA in Dorna Sports so objavili nov športni format, ki bo uveden za svetovno prvenstvo FIM MotoGP od leta 2023. Sprinterske dirke bodo uvedene na vseh Grand Prixih, kar bo ustvarilo razburljiv, akcijski program za navijače na vsak dan dirkalnega vikenda MotoGP.


Sprinterske dirke bodo potekale ob 15:00 v soboto na vseh  velikih nagradah in bodo trajale približno 50 % celotne razdalje dirke. Dirka v sprintu bo imela 15-minutno razporeditev, športna pravila pa bodo enaka kot na celotni dirki za veliko nagrado v nedeljo

V sprinterskih dirkah bodo točke podeljene na naslednji način:

▪ 1. mesto: 12

▪ 2. mesto: 9

▪ 3. mesto: 7

▪ 4. mesto: 6

▪ 5. mesto: 5

▪ 6. mesto: 4

▪ 7. mesto: 3

▪ 8. mesto: 2

▪ 9. mesto: 1


Sprinterske dirke ne bodo določale razporeda dirke za Veliko nagrado. Dirkači morajo biti prosti za dirko v soboto, ne da bi morali upoštevati njihov nedeljski položaj na štartu. Štartno mesto  za dirko sprint in dirko za veliko nagrado bodo določene od kvalifikacij, ki bodo ohranile svoj format Q1-Q2.


Uvedba Sprint Races omogoča, da vsak dan dirkaškega konca tedna navijačem in televizijskim postajam ponudi najboljšo možno izkušnjo na stezi in izven nje, pri čemer je dogajanje na stezi v petek, soboto in nedeljo osredotočeno na največji spektakel, da se pokaže najboljše iz MotoGP. Poleg tega bo novi format zagotovil več priložnosti za sodelovanje oboževalcev, izdajateljev televizijskih programov in medijev v celotnem dogodku ter povečal profil razreda MotoGP, ne da bi zmanjšal profil Moto2 in Moto3.


2023 dirkalni vikendi

Razred MotoGP bo imel v petek dva treninga, ki bosta daljša. Kombinirani časovni razporedi teh sej bodo določili neposredne udeležence v Q2, kar bo zagotovilo večji pomen in izpostavljenost petka.


V soboto zjutraj bo imel razred MotoGP en 30-minutni prosti trening (podobno trenutnemu FP4), ki mu bosta sledila Q1 in Q2 za kvalifikacije. Sprint Race bo nato potekala ob 15:00, kar bo v soboto ustvarilo neverjetno vrsto dogajanja na stezi MotoGP.


Nedelja bo ostala spektakel za navijače in televizijske hiše z dirkami Moto3, Moto2 in MotoGP Grand Prix. Cilj bo tudi, da bo MotoGP zadnja dirka v nedeljo na vsakem dogodku, kar bo omogočilo izboljšano podelitev stopničk, praznovanje na stezi in možnost vdorov navijačev na stezo na vsakem prizorišču.


Seje MotoGP bodo zadnje v vsakem bloku, kar bo dodatno standardiziralo format dirkaškega konca tedna in ohranjalo enak vrstni red skozi vsako prireditev. Moto3 bo sledil Moto2, ki mu bo sledil MotoGP.


Tukaj je nekaj citatov s tiskovne konference, ki je bila v soboto v Avstriji.


Jorge Viegas, predsednik FIM: "Dejstvo je, kot sem prebral na družbenih omrežjih, da je to tiskovna konferenca o sprinterski dirki. Torej, to je res, saj že veste, da bomo od naslednjega leta uvedli sprintersko dirko na sobotno popoldne na vsaki Veliki nagradi; ne tako kot v Formuli 1, ampak na vsaki Veliki nagradi. Menimo, da je po dveh letih bolezni COVID, da bi ohranili to pomembno prvenstvo, čas, da se bolj izpostavimo, Kot pravi Carmelo, na televiziji, pa tudi do gledalcev. Potrebujemo več gledalcev, potrebujemo boljšo oddajo in moramo napolniti sobote. Nekaj ​​podrobnosti je še treba definirati, se odločiti skupaj z ekipami, skupaj z dirkači, skupaj s proizvajalci. Toda načeloma smo večino novosti že napovedali! Edina stvar, o kateri se mi zdi, da še vedno dvomite, je, da ta sprint dirka ne bo štela za štartni položaj na nedeljski dirki; položaj določajo kvalifikacije."


Carmelo Ezpeleta, izvršni direktor Dorna Sports: "Cilj prvenstva; FIM, IRTA in Dorna je bil že od začetka, da skušamo vsakič izboljšati, kolikor lahko, vse v športu: varnost, šov, vse. Delamo na vseh področjih, a še posebej na tem. Iščemo druge športe za različne možnosti in poskušamo ponuditi boljši šov, predvsem za navijače, promotorje in televizijo. To je zelo pomembno da nam ponudi nov urnik, ki bo po našem mnenju izboljšal našo prisotnost na vseh Grand Prixih. Očitno smo o tem razpravljali s FIM, s proizvajalci in z ekipami, nato pa sem se včeraj pogovarjal z dirkači v komisiji za varnost. Tudi če je komisija za varnost namenjena varnosti, sem že od začetka zelo ponosen, da se z dirkači pogovarjam o različnih stvareh. Očitno je, da moramo dirkače  obveščati, nekaj, kar morajo narediti njihove posamezne ekipe , ampak včeraj smo imeli nekaj razprav in zelo sem vesel, ko slišim, da je predsednik FIM napovedal, kaj želimo objaviti danes."


Herve Poncharal, predsednik IRTA: "Po poletnem premoru smo imeli zelo pomemben sestanek z Mikeom Trimbyjem, da smo zastopali ekipe kot IRTA, s Carmelom in Carlosom Ezpeleta. To je bilo res prvič, da smo videli projekt in od na samem začetku nam je bilo zelo všeč. Če ne greš naprej, narediš korak nazaj, se mi zdi, in čeprav je naša predstava odlična, morda najboljša na svetu, to ne pomeni, da ne moremo imeti prostora za izboljšave in obstaja prostor za izboljšave. Kot nam je rekel tudi Carmelo, da, pogledali smo, kaj se dogaja nekje drugje, in bili bi neumni, če ne bi pogledali, kaj se dogaja nekje drugje in deluje nekje drugje. Že od prve Točke mi je bila ideja  zelo všeč, imeli smo sestanek z vsemi našimi kolegi v neodvisnih moštvih MotoGP in vsesplošno so podprli in jim je bilo zelo všeč, saj so mislili, da bo pomagalo tudi pri poslovanju moštev, ker so mediji precej prepričani, da mi bo zelo všeč; sponzorji,  mediji bolj aktivni,jim bo zelo všeč.


»Vse, kar lahko rečem, je, da v mislih ne želimo ustvarjati inflacije, zato bo porazdelitev motorjev, porazdelitev pnevmatik ostala enaka; kilometrina ob koncu tedna bo ostala bolj ali manj enaka. Torej ne bo več dogajanja na stezi Potrudili se bomo, da ne bomo dali več dela dirkačem , vendar bo več akcije, več razburjenja, kar je bistvo MotoGP. Zelo sem ponosen, da sem del prvenstva, da imam Carmela in Jorgeja poleg da objavim to pomembno novico. Zagotovo, kot je rekel Jorge, je še vedno treba urediti pomembne stvari. Vedno prisluhnemo vsem in ko gre za nekaj, kar je vidno in očitno izboljšanje, se bomo prilagodili. Toda na splošno Mislim, da je to pomemben dan za MotoGP in verjamem, da bo leto 2023 še bolj razburljivo."





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

KIARA FONTANESI IS BACK ON TRACK

GAJSER ODPIHNIL KONKURENCO V TRENTINU

Assen Motogp - EL Diablo fantastic job

Številka 50 iz Moto 3 se je upokojila !

JAN PANCAR DR.YOUNG ROOKIE MXGP - na Kitajskem do vrhunske uvrstitve !