Liberty Media napovedala prevzem MotoGP


 

Ponedeljek, 01. april 2024

Družba Liberty Media Corporation je objavila dogovor o prevzemu MotoGP. MotoGP je vrhunec na dveh kolesih, v katerem 22 najhitrejših dirkačev tekmuje na posebej izdelanih prototipnih motociklih na nekaterih največjih dirkališčih na svetu in dosega hitrosti nad 360 kilometrov na uro/223 milj na uro. Od prve sezone leta 1949, ko je bilo v Evropi organiziranih šest dirk, se je ta šport razširil na več kot 20 velikih nagrad na petih celinah, televizijski prenosi pa dosegajo več sto milijonov gledalcev po vsem svetu. 

Z novim sporazumom bo družba Dorna Sports S.L., ekskluzivni imetnik komercialnih in televizijskih pravic za MotoGP, ostala neodvisno vodeno podjetje, ki je del skupine Formula One Group družbe Liberty Media. Carmelo Ezpeleta, ki je generalni direktor od leta 1994, bo ostal na svojem položaju in še naprej vodil podjetje s svojo vodstveno ekipo. Sedež podjetja bo še naprej v Madridu.


Dorna ima ekskluzivne pravice tudi za druge serije motociklističnih dirk, vključno s serijama MotoGP feeder Moto2 in Moto3, svetovnim prvenstvom FIM Enel MotoE, svetovnim prvenstvom MOTUL FIM Superbike in novim svetovnim prvenstvom FIM za ženske dirke na stezi.


Družba Liberty Media bo prevzela približno 86 % družbe Dorna, vodstvo družbe Dorna pa bo obdržalo približno 14 % lastniškega deleža v podjetju. Transakcija odraža vrednost podjetja Dorna/MotoGP™ v višini 4,2 milijarde EUR in vrednost lastniškega kapitala v višini 3,5 milijarde EUR, pri čemer se pričakuje, da bo obstoječi dolg MotoGP™ po zaključku transakcije ostal v veljavi. 

"Z nakupom MotoGP smo navdušeni nad razširitvijo našega portfelja vodilnih športnih in zabavnih sredstev v živo," je dejal Greg Maffei, predsednik in izvršni direktor družbe Liberty Media. "MotoGP je globalna liga z zvesto in navdušeno bazo navijačev, očarljivimi dirkami in finančnim profilom, ki ustvarja velik denarni tok. Carmelo in njegova vodstvena ekipa so ustvarili odličen športni spektakel, ki ga lahko razširimo na širše svetovno občinstvo. Poslovanje ima velike prednosti, mi pa nameravamo šport razvijati za navijače MotoGP, ekipe, komercialne partnerje in naše delničarje."


"To je popoln naslednji korak v razvoju MotoGP in veseli nas, kaj bo ta mejnik prinesel Dorni, paddocku MotoGP in navijačem," je dejal Carmelo Ezpeleta, izvršni direktor družbe Dorna. "Ponosni smo na globalni šport, ki smo ga razvili, ta transakcija pa je dokaz današnje vrednosti športa in njegovega potenciala za rast. Liberty ima neverjetne rezultate pri razvoju športnih sredstev in ne bi si mogli želeti boljšega partnerja za širitev navijaške baze MotoGP po vsem svetu."


Prevzem bo po pričakovanjih zaključen do konca leta 2024 in je pogojen s pridobitvijo dovoljenj in odobritev s strani organov, pristojnih za konkurenco in tuje naložbe v različnih jurisdikcijah.

O družbi Liberty Media Corporation 

Liberty Media Corporation upravlja in ima v lasti deleže v številnih medijskih, komunikacijskih in zabavnih podjetjih. Ti posli so vključeni v tri sledilne skupine delnic: Liberty SiriusXM Group, Formula One Group in Liberty Live Group. Dejavnosti in sredstva, ki se pripisujejo skupini Liberty SiriusXM Group (NASDAQ: LSXMA, LSXMB, LSXMK), vključujejo delež družbe Liberty Media v SiriusXM. Posli in sredstva, ki se pripisujejo skupini Formula One Group (NASDAQ: FWONA, FWONK), vključujejo hčerinski družbi družbe Liberty Media Formula 1 in Quint ter druge manjšinske naložbe. Posli in sredstva, ki se pripisujejo skupini Liberty Live Group (NASDAQ: LLYVA, LLYVK), vključujejo delež družbe Liberty Media v družbi Live Nation in druge manjšinske naložbe.

O družbi Dorna Sports, S.L. in MotoGP

Družba Dorna Sports je leta 1991 postala edini imetnik komercialnih in televizijskih pravic za svetovno prvenstvo FIM MotoGP. Družba Dorna, ki ima sedež v Madridu, prostore v Barceloni in podružnico v Rimu, je vodilna na področju športnega upravljanja, trženja in medijev ter je v preteklih letih beležila nenehno rast in se je razširila s tekmovanja MotoGP™ na druga vodilna prvenstva v motociklističnih dirkah po vsem svetu. Dorna ima ekskluzivne pravice za napajalni seriji MotoGP Moto2 in Moto3, MotoE, svetovno prvenstvo Superbike in svetovno prvenstvo FIM za ženske dirke na stezi.


MotoGP je vrhunec motociklističnega dirkanja, v katerem 22 najhitrejših dirkačev tekmuje s posebej izdelanimi prototipnimi motocikli na nekaterih najboljših dirkališčih na svetu. MotoGP se ponaša z najvišjimi hitrostmi nad 360 kilometrov na uro (223 milj na uro) in nagibi več kot 60 stopinj. Od leta 1949 se je ta šport razvil v več kot 20 velikih nagrad na petih celinah, televizijski prenosi pa dosegajo več sto milijonov gledalcev po vsem svetu.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

KIARA FONTANESI IS BACK ON TRACK

GAJSER ODPIHNIL KONKURENCO V TRENTINU

Assen Motogp - EL Diablo fantastic job

Številka 50 iz Moto 3 se je upokojila !

JAN PANCAR DR.YOUNG ROOKIE MXGP - na Kitajskem do vrhunske uvrstitve !