VSE NAJBOLJŠE ZA ROJSTNI DAN MotoGp

 Vse najboljše, MotoGP!

Praznujte z nami mejnik ob obletnici prve dirke za Veliko nagrado na današnji dan leta 1949.

Četrtek, 13. junij 2024

V letu 2024 praznujemo 75. obletnico, danes pa praznujemo naš uradni rojstni dan! Na današnji dan pred 75 leti je potekala prva dirka za Veliko nagrado v svetovnem prvenstvu FIM za Veliko nagrado.


Dan je bil 13. junij 1949, dirka pa je bila uvodni obračun v svetovnem prvenstvu v razredu do 350 kubičnih centimetrov. Dirka je potekala na otoku Man kot del prvega vikenda za Veliko nagrado, na katerem je bila 17. junija organizirana prva dirka razreda premier. Zato bomo ta konec tedna praznovali z nekaj starinskimi dodatki na spletni strani motogp.com!


Pred začetkom te posebne jubilejne sezone smo si ogledali nekaj statistik prvakov, zmagovalcev dirk in proizvajalcev do zaključka sezone 2023 - obeležili smo vseh 75 sezon tekmovanj, ki so se lani končala v Valencii. Leto 2023 je bilo prav tako primeren mejnik, saj je skupni obisk sezone s skoraj tremi milijoni navijačev postavil nov rekord vseh časov.


Tudi leta 2024, ko praznujemo, številke še naprej navdušujejo, saj se je število gledalcev v primerjavi s prejšnjo sezono znatno povečalo v Portimau, Jerezu, Barceloni in Mugellu, poleg tega pa je bil na dirki v Le Mansu postavljen nov rekord v zgodovini obiskanosti ob koncu tedna. Velika nagrada Francije je presegla lasten rekord, ki ga je postavila lani, saj si jo je leta 2024 ogledalo kar 297.471 navijačev.


Nato se bo praznovanje ustavilo v Assnu - kraju, ki je gostil največ in najdlje trajajoče dirke za Veliko nagrado. Dirkališče, ki je bilo leta 1949 uvrščeno v koledar uvodnih dirk in od takrat gostuje vsako leto, razen leta 2020, ko bo odsotno eno leto, je z razlogom znano kot katedrala hitrosti. Zdaj le še nadgrajuje svojo legendo in ohranja duh, ki je botroval njenim začetkom, hkrati pa jo spreminja v sodobno, varno in spektakularno dirkališče.


Pridružite se nam na dirki Dutch TT 2024, nato pa se nam pridružite pri vožnji, ko se konec tedna po dirki vrnemo na edinstveno dirkališče Sachsenring, kjer vas čakata dve klasični dirki. Nato si oddahnite, preden MotoGP ponovno zaživi na dirkališču Silverstone na enem največjih praznovanj #MotoGP75 doslej - v četrtek ob 14.00 LT, ko bo na dirki za VN Velike Britanije, bo naš posebni paket ob 75. obletnici razkril celotno mrežo MotoGP z livreji, navdihnjenimi s starimi časi.

foto:motogp

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

KIARA FONTANESI IS BACK ON TRACK

GAJSER ODPIHNIL KONKURENCO V TRENTINU

Assen Motogp - EL Diablo fantastic job

Številka 50 iz Moto 3 se je upokojila !

JAN PANCAR DR.YOUNG ROOKIE MXGP - na Kitajskem do vrhunske uvrstitve !